// you're reading...

Försäljning

5 VEM – Vem beslutar?

”5 Vem” – En serie konkreta tips för att lyckas med din försäljning!

Del 3 – Vem beslutar?
En serie blogginlägg i fem delar som ger dig konkreta tips i hur du lyckas bättre i din försäljning! I dessa blogginlägg får du veta vilka personer som är viktigast att hålla koll på och varför.

Tidigare ”5 Vem”
Del 1 – Vem är användare?
Del 2 – Vem påverkar?

För att visa detta ska vi ta ett exempel.
Du säljer ett system, MaxOrder, som gör orderhantering effektivare. Din blivande kund, företaget IT-Raketen AB, hanterar många ordrar, men deras orderhantering kan bli mycket effektivare med ditt system. Nu är frågan vem som beslutar om inköp av ditt system?

Del 3 – Vem beslutar?

  • Vem eller vilka tar beslut om inköp av ditt system och hur ser beslutsgången ut? Ta reda på vilka som är involverade i beslutsprocessen. Det kan vara personer du redan har kontakt med. Se till att förankra inköpet hos dessa personer.
  • Krävs ett avtal eller räcker det med att acceptera offerten? Enligt köplagen räcker det med att acceptera offerten, men ett avtal reglerar fler delar än en offert och är därför tydligare mot både dig som leverantör och din kund.
  • Måste din kontaktperson informera ledningsgruppen om inköpet? Se till att alla delar med i lösningen. Att tvinga kunden till en tilläggsbeställning mitt i projektet är inte positiv merförsäljning och det kan riskera din kundrelation.
  • Är inköpet så stort att VDn måste informera styrelsen? Styrelsen vill i så fall veta riskerna med implementationen, hur lång tid det tar samt vilket resultat man kan förvänta sig dvs hur mycket mer effektiva kommer medarbetarna att bli, hur mycket kommer kostnaderna att sänkas och när har systemet betalat sig?

Så, vad väntar du på? Ut och träffa de som beslutar!

Capital of Scandinavia

Stockholm - The capital of Scandinavia

Säljdrivande tips – Arkiv

Kontakta oss!

Mail: david(a)marketingcity.se

Skype: marketingcity

Telefon: +46 8 53 33 49 00